Els diola conformen una de les cultures més antigues i genuïnes del continent africà que es concentra en àrees limítrofes de Senegal, Gàmbia i Guinea Bissau on estan establerts des de fa més de cinc-cents anys.
Els diola van començar a establir-se en el territori que actualment ocupen des de començaments del segle XVI. Alguns van fundar els seus propis pobles independents; uns altres van escollir establir-se en pobles preexistents on van viure sovint en àrees separades, una pràctica que encara és comuna avui, sempre amb voluntat de preservar viva la pròpia identitat i llengua malgrat la seva minoritària condició.
La seva economia és bàsicament agrària i pel que fa al Senegal ocupen una de les regions més plujoses, fèrtils i propicies per als cultius, la Casamance.
La Casamance és la regió amb major concentració de població diola. Està separada de la resta de Senegal per Gàmbia i el Riu Gàmbia. Els sentiments secessionistes de la Casamance han existit des dels temps colonials durant els quals els dioles es van resistir a la influència francesa.
Tradicionalment, les persones de la Casamance han romàs apartades d'altres parts de Senegal. La separació geogràfica i política pel riu Gàmbia i la colònia britànica de Gàmbia els va ajudar a mantenir el seu propi idioma i cultura però també va ser un inconvenient per a la seva incorporació a la resta de Senegal.
Les diferències són enormes en molts aspectes: idiomàtiques, culturals, religioses; mentre que en la resta del país més del 80 per cent de la població és musulmana, els dioles i altres pobles de l Casamance han mantingut, majoritàriament la seva religió tradicional o el cristianisme.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada